Vosak voćarski
Voćarski vosak je odmah spreman za uporabu. Koristi se neposredno nakon rezidbe i cijepljenja u voćnjaku, vinogradu i na ukrasnom bilju. Nanosi se premazivanjem (kistom) u tankom sloju. Nakon sušenja voska, tretirani dio je u potpunosti zaštićen. Primjenom voćarskog voska potpomažemo bržem zacjeljivanju nastalih rana, te sprječavamo prodor patogenih mikroorganizama i štetnog djelovanja hladnog zraka i vlage iz okoline. Vosak se ne koristi za vrijeme kiše, najbolje ga je koristiti kad je temperatura zraka umjerena. Ako se vosak istroši potrebno ga je ponovo nanijeti u tankom homogenom sloju.
SAVJET:
Rezidbu treba obavljati oštrim alatom na temperaturama iznad 0°C, a veliki rezovi moraju biti glatki i kosi kako bi se izbjeglo zadržavanje vode. Veće rane potrebno je premazati 2 puta (nakon što se prvi sloj osuši).