Savjetovalište

Zimsko orezivanje voćki, loze, ruža i ukrasnog bilja

IMG 8145

Piše: Matije Lucić, dipl.ing.agr.
Stručni savjetnik u Prvčinim poljoprivrednim ljekarnama

Dragi moji,
danas bih vam nešto rekao o zimskom orezivanju voćki, loze, ruža i ukrasnog bilja. Ono se obavlja, u pravilu, kad biljke odbace list i nema intenzivnog kolanja biljnih sokova. To je period od prosinca do veljače. Idealno vrijeme za orezivanje su suhi zimski dani kad se minimalna temperatura ne spušta ispod -5°C.

Što je svrha zimskog orezivanja?
1. formiranje uzgojnog oblika kod mladih nasada
2. prorjeđivanje krošnje izbacivanjem debljih unutarnjih grana, grana koje se križaju, suhih i oštećenih grana.
3. rezanje i odbacivanje oboljelih dijelova krošnje
4. skraćivanje vršnih grana, kao i sekundarnih bočnih grana na otprilike 1/3 kako ne bi došlo do pucanja uslijed tereta plodova

Za kvalitetno orezivanje moramo imati kvalitetne, oštre i čvrste ručne škare, teleskopske škare, pile, ljestve i platforme za vaše krošnje. Uz to nam je potrebno i sredstvo za dezinfekciju alata kako bi se spriječilo prenošenje virusa i patogeni s bolesne na zdravu krošnju. Također, potreban nam je i voćarski vosak za zatvaranje i zacjeljivanje rana od rezidbe. Za ekološke proizvođače koriste se preparati na bazi pčelinjeg voska. Odstranjene grane treba iznijeti van voćnjaka. Mogu se malčirati, koristiti kod pripreme komposta ili kod formiranja uzdignutih gredica.

Kad početi s orezivanjem?
Najranije se može započeti s orezivanjem jabučastog voća: jabuke, kruške, dunje, mušmule (od početka studenog pa sve do početka listanja). Koštičavo voće: šljiva, trešnja, višnja, breskva, nektarina i kajsija su jako osjetljive na smrzavanje i njihovu rezidbu treba obavljati kasnije – pred početak proljeća. Lijeska i orah mogu se orezivati od odbacivanja lišća sve do kraja veljače s tim da im moramo osigurati nesmetanu cvatnju (resičanje). Rezidba bobičastog voća (maline, kupine ribizl, ogrozd, borovnice) je specifična i ovisna o vrsti, pa čak i o sorti pa ćemo se tom temom pozabaviti u nekoj drugoj objavi. Pravilnim i pravovremenim orezivanjem potičemo redovite urode te zdrave i krupne plodove.

Sve potrebno za zimsko orezivanje potražite u Prvčinim poljoprivrednim ljekarnama!

Prvča – Vaš partner za budućnost!