Sušilica voća,povrća i bilja Status 14 L

Original price was: 75,65 €.Current price is: 70,35 €.

Opis proizvoda

Sušilica voća, povrća i začinskog bilja kapaciteta 14 l je namijenjena sušenju svih vrsta namirnica. Statusov dehidrator je dovoljno malen da ga možete koristiti i u manjim kućanstvima. Posušite začine koje ste uzgojili na balkonu ili ekološke banane koje ste kupili na tržnici. Nazivna snaga aparata: 350 W, dimenzije: 390 × 290 × 228 mm.Naše bake su domaće jabuke, kruške i šljive sušile na krušnoj peći, ali pošto peći više nisu uobičajen dio svakog doma i naše podneblje nam ne dopušta sušenje na zraku, moramo koristiti moderna pomagala. Najbolje se idealnim uvjetima za sušenje hrane približimo s električnim sušilicama voća i povrća. Te omogućuju precizno postavljanje temperature sušenja i prilagođavanje uvjeta po potrebi. Sušenje je najstariji način pohranjivanja voća te je uz zamrzavanje i konzerviranje najbolji način pohranjivanja domaćeg uroda za zimnicu. Sušenjem odstranite vodu i tako onemogućite razvoj mikroorganizama, zbog kojih bi nastupilo gnjiljenje. Sušilica voća i povrća Status ima metalno kućište i garantira učinkovito iskorištavanje topline.

Zdravi domaći zalogajčići od dehidriranog voća

Iskoristite ljetno i jesensko obilje domaćeg voća i povrća te pripremite zdrave zalogaje za zimske dane. Kriške sušenih jabuka će u vama sigurno probuditi sjećanja na mlade dane. Posušite još i šljive, trešnje i marelice ili pripremite domaću mješavinu začina od mrkve, poriluka, luka, celera, paprike, vlasca, ružmarina i bazilike. Jela, začinjena s domaćom vegetom bez konzervansa i pojačivača okusa, će biti još ukusnija i primjerena čak i za pojedince, koji su osjetljivi na sastojke kupljenih mješavina začina.

Sušenje gljiva

Strasni berači gljiva ste se vjerojatno već uvjerili da zamrzavanje gljiva u običnim vrećicama nije najbolji način pohranjivanja tih jesenskih dobrota. Gljive su kao spužve te brzo upiju arome i vlagu iz okoline. Najbolji način pohranjivanja gljiva je sušenje, koje još dodatno naglasi njihovu aromu. Zato su sušeni vrganji odlični za poboljšanje okusa različitih jela. Za rižoto, juhu od gljiva, umak od vrhnja i povrtnu juhu će biti dovoljne već 2-3 šnite posušenih vrganja ili pola žličice mljevenih sušenih gljiva.

Isto tako možete podignuti okus juha i umaka u zimskim danima kad koristite zamrznuto povrće. Nekoliko kriški posušene mrkve će lijepo istaknuti okus juhe od mrkve ili miješanog povrća. Budite kreativni i posušite luk, češnjak, ružmarin i još mnogošto; svoje najmilije ćete ugodno iznenaditi s okusima koji će ih podsjećati na ljetne dane.

Ideje za sušenje voća i povrća

Djeci pripremite dehidrirano voće koje je bogato vitaminima i vlaknima. Neka se zaslade bez grižnje savjesti, nadmudrite ih sa zdravim i raznobojnim domaćim čipsom od povrća umjesto kupovnoga. Posušite mrkvu, luk, celer, poriluk, papriku i vlasac te ih sameljite u ukusnu domaću vegetu koja ne sadrži konzervansa i pojačivača okusa.

Sušilica voća i povrća Status – svestrana upotreba

Aparat za sušenje je svestran te ga je moguće koristiti i za:

  • pripremu jogurta,
  • poslastica za pse i mačke,
  • sušenje oraha te također za
  • dekoracije od citrusa i cvijeća.

Za više ideja i savjeta za sušenje proučite priložene upute, a pripremili smo i besplatnu e-knjižicu koja sadrži recepte za pripremu različitih poslastica u dehidratoru. Knjižicu prenesite ovdje.

Zašto izabrati Statusovu sušilicu kapaciteta 30 litara?

Metalno kućište te osam pladnjeva za sušenje većih i manjih namirnica jamče optimalan proces sušenja sa što manje potrošene električne energije i bez opasnosti od požara kao kod plastičnih aparata za sušenje. Učinkovitijem procesu sušenja pridonosi i bočni ventilator, koji omogućuje horizontalno puhanje zraka, zato je dovoljno da tijekom sušenja (ako ocijenite da je potrebno) okrenete pladnjeve. A ne trebate ih prestavljati na više ili niže vodilice kao kod okruglih sušilica gdje zrak puše od gora prema nadolje ili obrnuto.

Postavljanje temperature: od 50 do 80°C, vrijeme djelovanja: do 12 sati.

0,74 m2 ukupne površine osam pladnjeva (jedan pladanj: 370 mm x 250 mm) za sušenje je dovoljno da pripremite veće količine sušenog voća ili odjednom posušite sve povrće za domaću vegetu. Preporučamo da odjednom sušite namirnice koje imaju sličnu strukturu i postotak vlage, jer se proces sušenja znatno razlikuje kod povrća, voća i bilja.

Svakako zapamtite da je dehidracija hrane proces, koji je treba pomno pratiti i po potrebi prilagođavati. Ako primijetite da se neki komadi posuše brže, onda ih odstranite i pohranite u nepropusnu ambalažu. Ako primijetite da se namirnice pokraj ventilatora suše brže, onda pladnjeve na pola procesa okrenite tako da su te namirnice dalje od ventilatora.

Kako najbolje pohraniti posušene namirnice?

Kriške sušenih jabuka i kruški, a još posebice posušene gljive brzo vežu vlagu iz okolice, zato ih je potrebno odmah kad se ohlade pohraniti u nepropusnu ambalažu. Najprimjerenije su vakuumske vrećicevakuumske posude koje se hermetički zatvore te ujedno štite namirnice i od vanjskih štetočina.

Održavanje i čišćenje

Pred prvom upotrebom pokrenite praznu sušilicu za bar jedan sat na najvišoj temperaturi. Nakon svakog sušenja namirnica operite pladnjeve – ručno ili u perilici suđa. Posušene ostatke ćete najlakše odstraniti tako da pladnjeve namočite u toplu vodu i nakon nekoliko minuta izribate tvrdokorne mrlje.

Materijali

Kućište i pladnjevi su metalni, vrata su od kaljenog stakla.

SKU: A193670 Kategorije: , Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 70,35 €