Savjetovalište

Repelenti i poboljšivači u konvencionalnoj i ekološkoj proizvodnji

6,94 € 6,45 € (3)
PRVČINO SAVJETOVALIŠTE PETKOM

Tema: Repelenti i poboljšivači u konvencionalnoj i ekološkoj proizvodnji

Piše: Matije Lucić, dipl.ing.agr.
Stručni savjetnik u “Prvča” poljoprivrednim ljekarnama
Dragi moji!
Danas bih vam nešto rekao o proizvodima (repelentima) i poboljšivačima koji se koriste u konvencionalnoj, kao i u ekološkoj proizvodnji te za iste možete dobiti eko-certifikat na prodajnim mjestima.
1) Maska kruta – je proizvod čiju osnovu čini kukuruz. Samim tim povoljno djeluje na vodno-zračni režim i strukturu tla. Osnovi su dodana mirisna eterična ulja, te arome celera, luka i peršina. Na taj način maska djeluje kao snažan repelent protiv najčešćih zemljišnih štetnika: žičnjaka, grčica, rovaca, krtica i štetnih puževa.
Kako primijenit masku?
A) Razbacivanjem po cijeloj površini i unošenjem frezom na dubinu sadnje
B) Stavljanjem u priređene jarke ili jame prilikom sadnje
C) Pomiješati sa supstratom za sadnju
D) U trake uz pomoć depozitora
2) Maska Univerzal – za zaštitu nadzemnih dijelova biljke od štetnika. To je tekućina karakteristične zelene boje, koja za razliku od krute maske ima dodan i macerat hrena, te svojim karakterističnim mirisom na repelentno (odbijajuće) djelovanje na štetne insekte. Ne sadrži nikakve štetne kemikalije i posjeduje eko certifikat. Po potrebi može se miješati sa tekućim folijarnim gnojivima i eventualno fungicidima. Kombinacijom ove
2 maske štiti se kompletna biljka tijekom vegetacije.
3) Maska germ – NE UBIJAMO NEGO ODBIJAMO! To je također eko proizvod karakteristične crvene boje koji se nanosi direktno na sjeme (kukuruza i suncokreta). Svrha mu je odbijanje ptica pri sjetvi i nicanju: fazani, vrane, golubovi…
Pakiran je po 0,25l ili 0,5l. Manje pakiranje je dovoljno za jednu vrećicu sj. kukuruza od 25 MK ili 2,5kg sjemenskog suncokreta. Praksa je pokazala da se učinak poboljšava dodatkom okvašivača. Nikada ne miješati masku geru sa sličnim pesticidnim pripravcima. Još bih ovdje spomenuo Masku Univerzal KZ kao repelent za odrasle oblike krumpirove zlatice.
4) Protektor 900 – Proizvod koji sadrži macerat ljute paprike i bijelog luka te služi i kao prirodni fungicid. Primjenjuje se u koncentraciji 3,3% (tj 50ml sredstva na 1,5l vode). Biljke bolje niču i imaju jači korjenov sistem, povećava mikrobiološku aktivnost i kvalitetu tla. Neposredno prije sadnje ili rasađivanja u priređenu otopinu potapaju se na 30 minuta lučice, gomolj krumpira, korijen presadnica povrća i cvijeća. Koristi se i za namakanje sjemena graška, graha i graha mahunara. Za istu namjenu potapaju se i lukovice cvijeća kao i presadnice duhana. Protektor omogućava nesmetano nicanje i zaštitu od napada zemljišnih štetnika. Nije mu potrebno dodavati okvašivač. Sredstvo nema karencu.
Navedene proizvode potražite u Prvčinim ljekarnama po tradicionalno dobrim i pristupačnim cijenama ili klikom na poveznicu:
Vaš Matije