Sadnja – potrebno je da tlo dostigne minimalnu temperaturu 3-6°C da se započne sa sadnjom. Nadzemni dijelovi su osjetljivi na niske temperature i već propadaju na -1°C do -2°C. Optimalna temperatura za rast i formiranje gomolja je između 15-20°C. Na temperaturama od 30°C i više krumpir doživljava šok, te prestaje sa rastom gomolja. Manjak vode se manifestira manjim prinosom i lošijom kvalitetom. Idealan sistem navodnjavanja krumpira je umjetnim kišenjem.
Tlo: najbolja tla su između 5,5 i 6,5 pH. Potrebno je da su propusna,lakša i prozračna sa mrvičastom strukturom i dobrim vodno-zračnim režimom.
Najbolji predusjevi za krumpir su leguminoze, a najlošiji: rajčica, patlidžan i duhan. Trebalo bi po pravilu svake četvrte godine vraćati krumpir na istu parcelu, da se izbjegne negativni utjecaj štetnih nematoda, bolesti i insekata.
Gnojidba: 25-30T stajnjaka/ha trebalo bi zaorati. Mineralna gnojiva se dodaju po pravilu komplet predsjetveno. Obratiti pažnju na kalij jer ga krumpir obožava: 7:20:30, 7:14:21, 10:26:26, 5:15:30 su neke od poželjnih formulacija za dobre prinose krumpira.
Njega usjeva – sastoji se od međuredne kultivacije, zagrtanja i mjera zaštite protiv korova, bolesti i insekata. Desikacija se vrši par dana prije vađenja, kada je krumpir dostigao tehnološku zrelost i kad pokožica očvrsne. Čuvanje se preporuča na temperaturi 4-5°C i relativnoj vlagi oko 9%.
Zbog disanja i isparacanja krumpir tijekom čuvanja može izgubiti od 3-10% ukupne mase. Sredstva koja se koriste u krumpiru možete potražiti u prvčinim poljo-ljekarnama po tradicionalno povoljnim i pristupačnim cijenama.
Registrirani herbicidi: Beloukha, Basagran 480, Senat WG, Select Super, Sencor WG 70 i Sencor 600 SC, Targa, Filon 80 EC, Stomp Aqua, Platen WG 41.5, Clomate, Proman, Sharpen 330 EC, Focus Ultra, Challenge 600,Sirtaki,Secure.
Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Kontrolirajte ovdje svoje osobne usluge kolačića.