Savjetovalište

ZAŠTITA SUNCOKRETA OD KOROVA

441067810 930088942242359 8334755595381088243 n
PRVČINO SAVJETOVALIŠTE PETKOM
ZAŠTITA SUNCOKRETA OD KOROVA
Piše: Matije Lucić, dipl.ing.agr
Dragi moji!
Zadnjih dana dobivam jako puno upita o zaštiti suncokreta protiv korova, te ćemo danas nešto reći o toj temi. Kao prvo postoje tri vrste hibrida suncokreta s obzirom na herbicide koji se u njima mogu primijeniti, to su:
a) Konvencionalni hibridi gdje ide isključivo zaštita sa zemljišni herbicidima – Preem (nakon sjetve, a prije nicanja usjeva)
b) Clearfield i Clearfield Plus – suncokreti tolerantni na imazomoks
c) Expres i sulfo hibridi koji su tolerantni na aktivnu tvar tribenuron metil
U sve vrste suncokreta idu klasični graminicidi koji imaju u FIS bazi dozvolu za primjenu u suncokretu. Jako bitno je napomenuti da se nikada graminicidi ne smiju miješati sa herbicidima za širokolisne korove. Tretman nakon nicanja bilo da se radi o Clearfield ili Sulfo hibridima vrši se od pojave prva dva lista suncokreta pa sve do osmog lista. Tada su širokolisni korovi u ranom poniklu i herbicidi polučuju najbolji učinak-. Tretman graminicidima protiv uskolisnih korova treba obaviti najranije 2 dana iza tretmana širokolisnih korova. Uskolisni korovi: koštan, muhar, sirak ne bih smjeli prije tretmana izbaciti reproduktivne organe (metlicu). Izuzetno je bitna još jedna stvar, kod tretmana suncokret ne smije biti u stresnim uvjetima: niske temperature ispod 10°C ili previsoke iznad 25°C, ekstremno prisustvo vlage ili prisustvo vode koja leži na parceli. Ukoliko je suncokret prije tretiranja bio izložen stresu, preporuka je upotrijebiti amino kiseline i morske alge. U lancu poljoprivrednih apoteka Prvča PZ – koje su raspoređene diljem kontinentalne hrvatske, uključujući i Istru s kvarnerom, ljubazno osoblje dat će vam sve dodatne informacije koje vas zanimaju i ujedno dati najbolju preporuku za sredstva koja imamo u ponudi.
1) Zemljišni herbicidi za primjenu u suncokretu nakon sjetve a prije nicanja: Frontier X2, Dual Gold 960 EC, Pledge 50 WP, Racer 25 EC, Racer 25 CS, Koban 600, Stomp Aqua, Dost, Sharpen 330 EC, Pendus 330 EC, Challenge 600, Primextra TZ Gold 500 SC, Proman i Clown.
2) Za Clearfield i Clearfield Plus hibride otporne na imazomoks preporučujemo: Pulsar 40, Listego i Maza 4% SL u dozi od 1,25l/Ha u fazi 2-8 lista suncokreta.
3) Za hibride tolerantne na tribenuron preporučamo Express 50 SX. On također ide u fazi 2-8 lista suncokreta, kada su širokolisni korovi u ranom porastu, a najkasnije u fazi od 6 razvijenih lista korova. Jednokratno ide u dozi 45 g/ha ili dvokratno prvi put 25 g/ha + 20 g/ha nakon 5-10 dana, kada je nicanje korova neujednačeno. Topla preporuka dodati mu kvalitetan okvašivač. Kod izuzetno velike zakorovljenosti ambrozijom smije se uporabiti maksimalno 60g Expressa/ha u dva navrata (30 + 30g/ha). Ukoliko bilo što pođe po zlu i iz nekih razloga probiju širokolisni korovi postoji vatrogasac (sredstvo Viballa) u dozi od 1l/ha od četvrtog lista suncokreta pa na dalje od intenzivnog izduživanja stabljike.
4) Za rješavanje uskolisnih korova u suncokretu, kako jednogodišnji, tako i višegodišnjih postoji cijela paleta raznih sredstava od različitih proizvođača sa dozacijom prema preporuci proizvođača. Navest ćemo neka od njih koja možete pronaći i u FIS-tražilici: Agil 100 EC, Fokus Ultra, Select Super, Leopard 5 EC, Gepard 050 EC, Pantera QT, Targa, Quick 5 EC, Secure i Zamzar.