Savjetovalište

BORBA PROTIV PUŽEVA U VRTU

Untitled design (45)

BORBA PROTIV PUŽEVA U VRTU
https://prvca.hr/?s=Pu%C5%BEeva&post_type=product

PRVČINO SAVJETOVALIŠTE PETKOM

Tema: Štetni puževi u vrtu, cvjetnjacima i na okućnici
Piše: Matije Lucić,dipl.ing.agr.
Stručni savjetnik u Prvča poljoprivrednim ljekarnama

Dragi moji,
Puževi su mekušci koji su nepoželjni u našem vrtu, cvjetnjaku i okućnici.
Preferiraju vlažna i sjenovita mjesta za ishranu i razmnožavanje. U pravilu, puno veću štetu čine puževi golaći nego puževi sa kućicom. Prisutni su u vrtu od ranog proljeća do kasne jeseni.
Mogu biti dugi 4-10 cm, što ovisi o vrsti, a dnevno mogu pojesti do 50% svoje težine.
U pravilu se hrane mladim i sočnim listovima, kao što su salate, kupusnjače, grah, grašak mrkva itd.
Osim listova, štetu čine i na mladom plodovitom povrću i voću, kao i na cvjetnjacima.
Kad su prisutni u većem broju, mogu izazvati i tzv. GOLOBRST!
Ne samo da čine primarnu štetu izgrizajući list, plod i cvijet, nego čine i sekundarnu štetu ostavljajući izmet i sluzavi trag. Takve biljke su podložne daljem napadu patogenih gljivica i bakterija. S obzirom da puževi čine važan dio prirodnog ekosustava u fazi raspada: razgradnje biljnog i životinjskog otpada te njihova eliminacija ne bi bila dobra.
Preporuča se raznim mehaničkim i kemijskim mjerama njihov broj i prisustvo držati pod kontrolom.

Za protivnike kemijskog suzbijanja, ispod donosimo par savjeta kako riješiti ili smanjiti najezdu ove pošasti:

1.) Fizičkim skupljanjem 2 puta dnevno – ujutro prije izlaska sunca i kasno navečer, 1-2h nakon zalaska sunca. Prikupljene puževe možete preliti vrelom vodom, mineralnim gnojivom, drvenom piljevinom ili građevinskim vapnom.

2.) Postavite u vrtu zamke u vidu drvenih daščica ili komada šindre gdje će se puževi skupljati kako bi se zaštitili od sunca, a zatim ih pokupite u zatvorene posude. Puževi vole pivo ili kvasac otopljen u vodi, jogurt, hranu za pse i mačke, sirutku itd.
U plitke zdjele možete uliti pivo, vodu s kvascem, sirutku u kojima se puževi utope. To radimo jer se puževi grupiraju oko čvrste hrane te ih je lakše pokupiti.

3.) Postavite oko gredica ili biljaka bakrenu traku ili žicu jer puž u dodiru s njima doživi strujni udar.

4.) Reducirajte količinu vlage u vašem vrtu tako da ga zalijevate samo ujutro.

5.) Na rubnim dijelovima vrta zasadite neven kojeg puževi vole. Tako ćete ih grupirane lakše skupiti. Također, sam cvijet nevena mami pčele i bumbare pa će i vaše povrće imati bolju oplodnju.

6.) U vrtu možete zasaditi i biljke koje odbijaju puževe poput češnjaka, ružmarina, dragoljuba, lavande i kadulje. Od navedenih biljaka možete pripremiti i biljnu juhu kojom se pošpricaju biljke i tlo.

7.) Pojedini materijali poput iglica četinara, usitnjene ljuske jaja, gruba drvena kora, pepeo, vapno, piljevina i mineralna gnojiva mogu poslužiti kao barijere u kretanju puževa. U doticaju s njima gubi se sluz, nastaje dehidracija i na kraju ugibanje.

8.) Prirodni neprijatelji puževa su: guske, patke, kokoši, zmije, ptice, žabe i ježevi. Pretpostavlja se da navedeni neprijatelji unište 25% populacije puževa. Postavljanjem kućice za ježeve ili ostavljanjem hrpica grančica na rubu vrta ćemo privući ove izuzetno korisne životinje u naš vrt, a istovremeno umanjiti populaciju štetnih puževa i odbiti zmije od našeg vrta.

Na kraju nam ostaju i kemijske mjere za one koji se na lakši način žele riješiti puževa. To su gotovi limacidni mamci najčešće na bazi djelatne tvari METALDEHID koji se ne smije koristiti u ekološkoj proizvodnji.

U Prvčinim poljoprivrednim ljekarnama potražite cijeli niz pripravaka za borbu i uništavanje štetnih puževa po tradicionalno niskim i pristupačnim cijenama.
Također, sve ostale repelente za ostale štetnike pronađite na sljedećem linku —-> https://prvca.hr/katego…/ostalo/repelenti-protiv-stetnika/