Savjetovalište

Proljetno zasnivanje i njega travnjaka

Proljetno zasnivanje i njega travnjaka (1)

Prvčino savjetovalište petkom 28.03.2024.

Piše: Matije Lucić, dipl.ing.agr.

Stručni savjetnik u Prvča poljoprivrednim ljekarnama

Tema: Proljetno zasnivanje i njega travnjaka

Dragi moji,

Najljepši ukras i ogledalo pravog domaćina je dobro formiran je lijepo njegovan travnjak. Trava treba biti gusta, tamno zelena bez korova i u dobroj kondiciji. Travnjak se može formirati na više načina, a mi ćemo danas govoriti o travnjaku formiranom klasičnom sjetvom.

Sjetvu  travnjaka možemo obaviti u jesen ili u proljeće. U pravilu jesenska sjetva travnjaka je bolja zbog  vremenskih uvjeta, ali isto tako i energija klijanja i nicanja trava je nešto veća u jesen. Proljetna sjetva se obavlja u razdoblju od ožujka do svibanja.

Osnova dobrog travnjaka je dobra priprema tla. Potrebno je maknuti svu staru vegetaciju. Korov se uništava određenim herbicidima (totalcima) kako bi se uništio njegov nadzemni i podzemni dio. Sljedeći korak je dobro usitniti tlo (smrviti) te očistiti od kamenja i ostataka stare vegetacije. Nakon toga dodaje se organska tvar putem zrelog stajnjaka ili komposta te miješano mineralno gnojivo i UREA. Sve je to potrebno dobro promiješati. Idealan PH za dobar travnjak je između 5,5 i 6,5 Ph. Sljedeća aktivnost je ravnanje tla i ravnomjerno unošenje sjemena na dubinu od 1 cm. Norma sjetve je 2,5-3,5kg/100m2. Nakon unosa sjemena pristupamo valjanju da se ostvari bolji kontakt sjemena s tlom i vlagom. Povaljano tlo dobro je prekriti agrotekstilom do nicanja jer isti sprječava ptice da kupe sjeme, a propušta svjetlost i vodu. Na taj način smo napravili veliki korak za dobar travnjak.

Da bi on bio stvarno dobar tijekom cijele godine potrebno je primjenjivati određene mjere njege i održavanja.

  1. Košnja – prva košnja obavlja se kad travnjak dostigne 10-tak cm visine. Kosi se na 5 cm. Nož kosilice mora biti oštar da ne čupa travu, a trava mora biti suha tijekom košnje. Dobro razvijen (zasnovan) travnjak kosi se na visinu od 2 do 3 cm.
  2. U proljeće ili jesen obavlja se prozračivanje travnjaka da se smanji zbijenost i poboljša vodno-zračni režim u zoni korijena. Prozračivanje može biti ručno – grabljama, šupljim vilama ili vrtnim vilama, kao i strojno – prozračivačima.
  3. Posipanjem pijeskom popunjavamo rupe nakon prozračivanja
  4. Jedna od najvažnijih mjera njege travnjaka je valjanje u proljeće kako bi se korijen vratio u kontakt s tlom nakon zime i izmrzavanja.
  5. Redovita prihrana u proljeće od ožujka do svibnja sa 15g/m2 NPK 7:14:21 i KAN-a s 27% dušika. Jesenska prihrana je s 30 do 35/g/m2 7:14:21 ili 13:15:15.
  6. Zalijevanje se obavlja po potrebi. Najbolja se kratkotrajna ali obilnija zalijevanja koja potiču jačanje korijena trave.
  7. Suzbijanje korova – može biti mehaničko i kemijsko. Kod kemijskog suzbijanja korova treba biti jako oprezan s obzirom na osjetljivost pojedinih vrsta trava iz travne mješavine, ali isto tako i zbog prisutnosti ljudi i kućnih ljubimaca.
  8. Suzbijanje mahovine. Mahovina se javlja većinom tamo gdje su manje povoljni uvjeti za rast i razvoj travnjaka. Može se uklanjati mehanički gušćim plastičnim grabljama. Bolji način je uz pomoć gotovih granuliranih ili tekućih pripravaka, koji odstranjuju mahovinu i ujedno prihranjuju travnjak.
  9. Dosijavanje se obavlja krajem zimskog razdoblja nakon čega je potrebno napraviti valjanje.
  10. Kako bi travnjak bio uvijek tamno zelen, potrebno je nakon svake košnje pograbljati pokošenu travu i lišće ukoliko vaša kosilica nema sanduk (koš) za prikupljanje.

U Prvčinim poljoprivrednim ljekarnama potražite velik izbor trava i travnih mješavina za sjetvu i dosijavanje, alata za održavanje i zalijevanje vašeg travnjaka, gnojiva za dohranu travnjaka, sredstava protiv mahovine, repelente protiv krtica, električne i benzinske kosilice i sve ostalo što je potrebno kako biste uživali u vašoj zelenoj oazi.

 

Želim vam svima sretan Uskrs i dobro zdravlje!

Vaš Matije